κομφουκιανισμός Ταοϊσμός και βουδισμός

 


κομφουκιανισμός Ταοϊσμός και βουδισμός
 

είναι το θεμέλιο του αρχαίου πολιτισμού της Κίνας. ο κομφουκιανισμός ασχολείται κυρίως με τις πολιτικές ιδέες και την κοινωνική αρμονία, ο Ταοϊσμός ενδιαφέρεται κυρίως για την υγεία του ανθρώπινου σώματος, και ο Βουδισμός ασχολείται κυρίως με την ψυχολογία και τη φύση του νου.  Κάθε μία από αυτές τις διδασκαλίες τόνισε επίσης το αντίθετο του κύριου στόχου της, ο κομφουκιανισμός προωθεί την κοινωνική αρμονία με τη διδασκαλία για την αυτοκαλλιέργεια, ο Ταοϊσμός δίδαξε για την υγεία, τονίζοντας την αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, και ο βουδισμός δίδαξε για το μυαλό επειδή θεωρεί τον υλικό κόσμο των πραγμάτων και των μορφών ως ψευδαίσθηση.   

μια ιδέα κοινή και στις τρεις αυτές διδασκαλίες είναι η έννοια του Τάο, που σημαίνει τον τρόπο ή το δρόμο, αν και το Τάο προέρχεται από τον ταοϊσμό, η ιδέα είναι κοινή και στις τρεις διδασκαλίες.

Ο ταοϊσμός είναι μια μεταφυσική της φύσης. Το να ακολουθείς τη φύση είναι ένα απλό σύνθημα για τη ζωή. Η φύση και το Τάο ορίζονται με αναφορά το ένα στο άλλο.  Όλα τα πράγματα πρέπει να συμμορφώνονται με το Τάο και αν δεν το κάνουν, αν και κάποιος μπορεί να είναι επιτυχής για ένα χρονικό το τελικό αποτέλεσμα είναι η καταστροφή. Το Τάο λέει, άνθρωπος συμμορφώνεται με τη γη. η γη συμμορφώνεται με τον ουρανό, ο ουρανός συμμορφώνεται με το Δρόμο, και ο Δρόμος (Τάο) συμμορφώνεται με τη δική του φύση."  Η φύση δεν είναι καλοπροαίρετη. με αδίστακτη αδιαφορία κάνει όλα τα πράγματα να εξυπηρετούν τους σκοπούς τους, όπως εμείς χρησιμοποιούμε τα σκυλιά στις θυσίες. Αυτό που είναι αντίθετο με το Τάο σύντομα χάνεται.  Το Τάο δεν ανταποκρίνεται σε προσευχές. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει έλεος ή συγχώρεση. Ο δρόμος του Τάο είναι μονόδρομος, φέρνει αρμονία αν τον ακολουθείς και το να πηγαίνεις ενάντια σε αυτόν φέρνει δυστυχία.

Το Τάο, είναι η τάξη που υπάρχει στον κόσμο , παράγει τα πάντα, τροφοδοτεί τα πάντα, αλλά δεν εξουσιάζει  τίποτα. Οι νόμοι του είναι άφωνα διατάγματα. Η διαρκής έμφαση στη «σιωπή» του σύμπαντος, στο γεγονός ότι είναι «άφωνος», είναι κεντρική ιδέα στον Ταοισμό.

Το Τάο, είναι απροσδιόριστο. Το τάο Τε Τσινγκ λέει, «Το Τάο που μπορεί να ειπωθεί δεν είναι το αιώνιο Τάο. το όνομα που μπορεί να ονομαστεί δεν είναι το αιώνιο όνομα. Το Ανώνυμο είναι η προέλευση του Ουρανού και της Γης. το όνομα είναι η μητέρα όλων των πραγμάτων».

Σύμφωνα με το Chuang Tzu δεν υπήρξε κάποια αρχή του κόσμου - δεν υπήρξε Δημιουργία. Το ίδιο το Τάο δεν είναι μια υπέρτατη οντότητα, επειδή ταυτόχρονα είναι η υπέρτατη μη ύπαρξη. "Δεδομένου ότι είναι μη-ύπαρξη, πώς μπορεί να υπήρχε πριν από τον κόσμο; Τι μπορεί να υπάρχει πριν από τα πράγματα; Και όμως τα πράγματα παράγονται συνεχώς. Αυτό δείχνει ότι τα πράγματα είναι τυχαία αυτό που είναι. Δεν υπάρχει τίποτα που να τους κάνει να είναι τέτοια, έρχονται αυθόρμητα. ΤοTao παράγει όλα τα πράγματα . . . Τα παράγει χωρίς να τα έχει στην κατοχή του και τα διατηρεί χωρίς να κυριαρχεί σε αυτά.

Οι Κινέζοι πιστεύουν στη συνεχή αλλαγή, αλλά με τα πράγματα να κινούνται πίσω σε κάποια προηγούμενη τάξη. Ο κόσμος φαίνεται περίπλοκος και η κατανόηση των γεγονότων απαιτεί πάντα την εξέταση μιας σειράς παραγόντων όχι με βάση λογικούς φυσικούς νόμους. Η τυπική λογική παίζει μικρό ρόλο στην επίλυση προβλημάτων. Στην πραγματικότητα, το πρόσωπο που χρησιμοποιεί πάρα πολύ τη λογική μπορεί να θεωρηθεί ανώριμο.

Ο κόσμος για τους κινέζους φιλοσόφους, απλά υπάρχει και υπήρχε πάντα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποθέσουμε ότι λειτουργεί σύμφωνα με λογικούς νόμους, ή ότι θα μπορούσε να γίνει κατανοητός. Η πίστη σε έναν Θεό που επιβάλλει φυσικούς νόμους στον κόσμο δεν αναπτύχθηκε ποτέ. Δεν ήταν ότι δεν υπήρχε καμία τάξη στον κόσμο, αλλά μάλλον ότι δεν ήταν μια τάξη που δημιουργήθηκε από ένα λογικό προσωπικό ον, και ως εκ τούτου δεν υπήρχε καμία πεποίθηση ότι η ανθρώπινη λογική θα ήταν σε θέση να κατανοήσει και να εκφράσει τους νόμους που είχε θεσπίσει ο Θεός εκ των προτέρων. Οι Ταοϊστές, περιφρονούσαν μια τέτοια ιδέα, τη θεωρούσαν πολύ πρωτόγονη για να εκφράσει την πολυπλοκότητα του σύμπαντος, όπως το καταλαβαίνουν αυτοί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ομολογία Πίστεως ή......

Ο καλός Χριστούλης